Je hoort het steeds vaker. Etherische olie ofwel Essential oil. Vaak bevatten natuurlijke beauty producten deze etherische oliën maar je kunt ze ook los gebruiken. Op heel veel verschillende manieren. In dit artikel vertel ik je hoe je ze kunt gebruiken en wat het doet!

ETHERISCHE OLIE

Ik begin met uit te leggen wat etherische olie nu precies is. De olie wordt gewonnen uit plantmateriaal en is een mengsel van vluchtige, aromatische moleculen die kenmerkend zijn voor de geur van de desbetreffende plant. De olie wordt gewonnen uit verschillende delen van een plant. Denk hierbij aan de bloesem, het zaad, de bladeren, schil, schors of hout.
Een etherische olie kan vrij duur zijn omdat er maar weinig hoeveelheid olie kan komen uit de plant.
De etherische of essentiële olie wordt ook wel ‘de levensenergie van de natuur genoemd’. Ze zijn namelijk het hart en ziel van de planten.
Onderzoek toont ook aan dat etherische olie kan zorgen voor een rustgevende, evenwichtige, reinigende, verjongende en energieke werking op lichaam en geest.

EIGENSCHAPPEN VAN ETHERISCHE OLIE

De meeste etherische oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van natuur anti-microbacterieel. De olie heeft ook een medicinale en therapeutische werking. Ze worden direct door de huid opgenomen en zorgen dus voor een onmiddellijke reactie op dat deel van de huid.
Sommige oliën kunnen zelfs in voeding worden gebruikt. Dit heb ik persoonlijk nooit uitgeprobeerd dus hier kan ik niets over vertellen.
Er zijn natuurlijk honderden planten en dan ook honderden verschillende oliën en combinaties met verschillende werkingen.
Wel is het belangrijk dat je goed oplet bij het aanschaffen van een etherische olie.
Belangrijk is dat je kiest voor een biologische olie en dat deze gecertificeerd is.
In onderstaand lijstje som ik kort op waar je op moet letten bij het kopen van een goede essentiële olie.

 • Let goed op de verpakking. Een Etherische olie moet beschermt worden tegen UV-licht, anders is de werking weg. De flesjes moeten dus bruin of donker zijn van kleur.
 • Een olie met synthetische ingrediënten is niet iets dat je wil gebruiken. Let goed op dat de olie 100% zuiver is. Dit kun je natuurlijk in de ingrediëntenlijst vinden.
 • Er kan een groot verschil in prijs zijn tussen verschillende oliën. Dit is omdat het bij de ene plant veel meer werk (of planten) kost dan bij de ander. Om hier wat meer informatie over in te winnen kun je gemakkelijk even googlen op de olie die jij specifiek wilt hebben.
 • Koop het liefst bij een natuurwinkel of een winkel als Holland & Barrett. Zij verkopen authentieke essentiële olie.
 • Online kunnen webshops keihard liegen. Dat weten we allemaal. Zoek dus je informatie goed op van tevoren.

WERKING VAN ETHERISCHE OLIE

Het gebruik van een etherische olie kan op verschillende manieren.

 1. Verdampen: Dit doe je in bijvoorbeeld een diffuser of een aromabrander. Ik heb ze beide maar mijn voorkeur ligt bij de aromabrander. Hierdoor wordt de geur goed verspreid door de ruimte. Giet het bakje vol met water en doe er enkele druppels olie bij. Dit geldt ook voor de diffuser.
  De diffuser heeft dan wel weer twee voordelen, het verspreiden van de geur en het bevochtigen van de lucht.
 2. Geurstokjes: Dit spreekt voor zich. Door de geurstokjes wordt de geur ook door de ruimte verspreidt. Minder heftig dan met een diffuser of een aromabrander.
 3. Inhaleren: Rechtstreeks uit het flesje inhaleren kan een ontspannende werking hebben. Als je bijvoorbeeld de geur lavendel hebt dan kun je de geur een aantal keer diep inhaleren en werkt dit direct ontspannend.
 4. Aanbrengen op de huid: Je kunt de etherische olie als een parfum gebruiken op de huid (dat doe ik vaker) door het te mengen met een neutrale bodylotion of door het direct aanbrengen van een druppel olie op de huid.
 5. In de voeding: Het mengen van etherische olie in je voeding kan helpen bij verschillende klachten.

Ik heb een handige website gevonden waar per plant staat aangegeven waar het voor kan werken. Dat is Berivita.com.

GYA LABS ESSENTIAL OIL

Afgelopen week heb ik op Instagram een IG-video geplaatst over de essentiële olie van Gya Labs. Best leuk om even te kijken wat mijn keuzes waren en wat ik ervan vind.

May