Jawel, we hebben er allemaal bijgelopen met een vreselijk kapsel sinds de lockdown. Inmiddels zijn de kapsalons weer open en kan jij weer met perfect haar rondlopen. Om je daarmee te helpen heb ik een aantal tips en producten voor je op een rijtje gezet. Kijk je mee?

HET VERZORGEN VAN JE HAAR

Het verzorgen van je haar klinkt natuurlijk heel logisch, maar het gebeurt vaak niet.
Want hoe vaak gebruik je een haarmasker, hoe vaak was jij je haar en met welke shampoo?
Ook het gebruik van welke borstel kan een groot verschil geven aan de kwaliteit van je haar.

Ten eerste is het belangrijk dat als je je haar verft dat je echt wekelijks een goed masker gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld de Olaplex no3 gebruiken. Dit is een thuis masker die écht iets doet met het haar. Ik gebruik Olaplex al een aantal jaar en ik heb gemerkt dat mijn haar sterker en gezonder is geworden.

Ook is het heel belangrijk om je haren te wassen met een shampoo die past bij jouw haar. Een verkeerde shampoo kan ervoor zorgen dat je haar vet wordt of juist droog. En dat is nu net niet de bedoeling. Kies dus een goede shampoo voor jouw haarsoort uit. Desnoods vraag je advies aan jouw kapster.
Nog even over het wassen. Dit moet je niet te vaak doen. Hoe vaker je jouw haar wast, hoe sneller het vet wordt. Dit komt omdat je hoofdhuid gewend raakt aan het ontvetten waardoor het meer talg gaat aanmaken.
Dit betekent dus ook sneller en meer vet haar. Was jij je haar iedere dag? Probeer het dan af te bouwen. Na een aantal weken ga je merken dat jouw haar niet meer zo snel vet wordt!

HET GEBRUIK VAN STYLING TOOLS

Styling tools zijn niet weg te denken. Ik ga je ook niet vertellen dat je ze niet meer mag gebruiken. Maar minderen of op een minder hoge temperatuur je haar stylen doet ook al wonderen.
Ten eerste is het belangrijk om een goede tool te gebruiken die te reguleren is.
De Dyson föhn is daarin echt een investering. Deze föhn heeft namelijk verschillende opzetstukken  en is in verschillende standen te gebruiken.
Zorg ervoor dat je voor het föhnen altijd een hittebestendig beschermingsproduct voor het haar gebruikt.
Na het föhnen gebruik je de koude stand (ja, daar is de koude stand voor!). Dit sluit de haarschubben waardoor je haar langer in model blijft zitten én gezonder blijft.

Klein tipje van flipje: Borstel je haar pas als het vrijwel droog is. Nat haar borstelen is namelijk nier goed voor het haar. Het haar is brozer als het nat is en breekt daarom ook sneller.

Mocht een tools als een krultang of stijltang gebruiken, dan is het ook zaak om de juiste tang uit te kiezen.
Natuurlijk is de grootte van de tang belangrijk voor het soort krul dat je wil zetten, maar de temperatuur is nog belangrijker. Hoe heter de temperatuur, hoe slechter het is voor jouw haar.
Kies dus een tang uit waar je de temperatuur goed kan reguleren.
Ook het materiaal van je krultang is belangrijk. Goedkope tangen hebben vaak een goedkoper materiaal waar het haar sneller door beschadigt.

HET KLEUREN VAN JE HAAR

Het advies is natuurlijk om je haar bij de kapper te laten kleuren. Deze weet precies wat voor haar je hebt en wat jouw haar kan hebben of niet.
Zeker het lichter verven van het haar zou ik aan een professional overlaten. Maar soms wil je het gewoon zelf doen of is een kapper simpelweg te duur.
Je kunt prima zelf je haar verven, maar er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten.

Het best is natuurlijk om een spoeling te gebruiken in plaats van een permanente verf, dit zorgt voor minder beschadiging van het haar.
Als je toch een permanente kleuring gaat gebruiken, volg dan de instructies op het pakketje goed op. Laat het niet te lang inwerken, gebruik de handschoenen en test het product eerst op de huid uit.
Na het kleuren van het haar is het zaak om het haar goed te verzorgen door middel van maskertjes en goede producten voor gekleurd haar. Denk aan shampoos voor beschadigd en/of gekleurd haar. Gebruik altijd een crèmespoeling na het wassen en gebruik een goed product na het wassen die het haar beschermt zoals een verzorgende olie.

BESCHADIGD HAAR

Beschadigd haar verzorg je extra goed zoals ik hierboven al heb vermeld. Is het echt niet meer zelf op te lossen?
Dan kun je het beste een professional raadplegen. Zij hebben vaak sterkere verzorgende producten en maskers dan die je thuis hebt liggen.
Mijn haar is bijvoorbeeld na het blonderen vorige jaar extra beschadigd. Ik ben naar mijn kapster gegaan en zij heeft er een centimeter of 10 afgeknipt. Dit is natuurlijk de allerbeste oplossing.
Maar ik kan me voorstellen dat je dit niet wil of aandurft. Ga in ieder geval nooit zelf experimenteren met verf of scharen. De kapsalons zijn weer open. Dus maak daar gebruik van!

May