Natuurlijke cosmetica nl. Wat houdt dat nu precies in? Wanneer mogen we spreken van natuurlijke cosmetica producten en waar kun je dat dan aan zien?
Ik ben mij de laatste tijd steeds meer aan het verdiepen in cosmetica met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten én proefdiervrije producten. Vandaag vertel ik wat dit nu precies betekent.

WAT IS NATUURLIJKE COSMETICA?

Natuurlijke cosmetica Nederland

‘Natuurlijke cosmetica bevat uitsluitend natuurlijke stoffen en geen synthetische stoffen. Een natuurlijke stof is een grondstof direct uit de natuur, zoals extracten van biologisch geteelde kruiden en planten, verzorgende plantaardige oliën en natuurlijke geur en kleurstoffen, essentiële oliën en algen. Synthetische stoffen komen niet in de natuur voor; er wordt een nieuwe stof gevormd, bijvoorbeeld aardolie, minerale oliën, parfums.

Natuurlijke Cosmetica bevat dus gegarandeerd geen:

  • synthetische geurstoffen,
  • synthetische kleurstoffen en
  • synthetische conserveringsmiddelen.

Alle ingrediënten zijn direct afkomstig uit de natuur. Daarnaast wordt er niet getest op dieren. Ook al staat er op een een regulier cosmetica product dat het niet op dieren is getest, is dit meestal niet geheel waar. In Europa is het wettelijk verplicht dat alle synthetische ingrediënten die in reguliere cosmetische producten zitten, getest worden op dieren. Het eindproduct is dan wel niet op dieren getest, maar de afzonderlijke ingrediënten zijn dat wel!

Natuurlijke cosmetica is niet getest op dieren en ook de grondstoffen zijn dat niet.

Verder is het goed om te weten dat volgens de Nederlandse (Europese) wetgeving men al mag spreken van een natuurcosmetica als er 3% (!) natuurlijke inhoudstoffen gebruikt worden. De meeste producten die als natuurlijke cosmetica worden verkocht bevatten vaak niet uitsluitend natuurlijke stoffen.’
Bron: Natuurlijke cosmetica winkel

John Masters Organics: Shampoo & Conditioner

WAAR KUN JE AAN ZIEN DAT HET ECHT OM NATUURLIJKE COSMETICA GAAT?

In Europa zijn er twee belangrijke keurmerken voor natuurlijke cosmetica en natuurlijk nog het dierproefvrij keurmerk.
Heeft een product geen van deze keurmerken? Dan gaat het meestal niet om natuurlijke cosmetica.
Vaak wordt er volop geadverteerd met ‘Bestaat uit natuurlijke ingrediënten’ en ‘Goed voor het milieu’ maar deze kreten kunnen vaak niet worden waargemaakt helaas. Misschien zitten er een paar natuurlijke ingrediënten in, of geen parabenen en misschien gebruiken ze wel essentiële oliën. Maar dat betekent niet dat het gaat om natuurlijke cosmetica.
Tenzij ze dus een van de keurmerken hebben. Dan kun je er gerust van uitgaan dat er écht geen synthetische of andere chemische ingrediënten in je product zitten.

Een voorbeeldje.. De reguliere en bekende shampoos bevatten vaak SLS (sodium lauryl sulfate) en parabenen. Dit zorgt voor de glans in je haar en de doorkambaarheid. Super natuurlijk.
Maar wist je dat precies dezelfde stoffen worden gebruikt om motorolie in garages te verwijderen?

Maar terug naar de keurmerken. De volgende keurmerken tref je aan op gecertificeerde natuurlijke producten:

ecocert_thumbEcocert is een Franse controle en certificatie organisatie die zich richt op ecologische en organische productie van voedingsmiddelen, cosmetica en kleding.
ECOCERT heeft voor cosmetica richtlijnen opgesteld, die het gebruik van natuurlijke bestanddelen met een hoge ecologische kwaliteit stimuleren.
Dit keurmerk wordt ook aangehouden buiten Europa. Het is dus een wereldwijd keurmerk.

BDIH-LOGODe Federatie van Duitse Industrie en Handelsondernemingen voor geneesmiddelen, reformwaren, voedingsupplementen en lichaamsverzorging heeft een richtlijn opgesteld die het begrip natuurcosmetica voor de gebruiker verheldert. In 1996 ontwikkelde de BDIH richtlijnen voor gecontroleerde natuurcosmetica.

De fabrikanten van de producten die het BDIH keurmerk dragen, hechten bij de productontwikkeling veel waarde aan moderne, natuurlijke en bijzonder huidvriendelijke verzorging. De behoedzame omgang met plantaardige werkstoffen en het in acht nemen van de nieuwste wetenschappelijke feiten, staan garant voor innovatieve, verzorgende en beschermende producten, die elke dag weer de natuur laten leven.

Gecontroleerde natuurcosmetica bevat bijvoorbeeld als natuurlijke grondstoffen: plantaardige oliën, vetten en wassen, kruidenextracten, bloemenwater, etherische oliën en aroma’s uit gecontroleerde biologische teelt.

Naast de zorgvuldige keuze met betrekking tot plantaardige grondstoffen, spelen de milieuvriendelijkheid van het product, het milieuvriendelijk vervaardigen van een product, de afbreekbaarheid van de grondstoffen op milieuvriendelijke manier en het inzetten van recyclebare verpakkingen een grote rol.

Producten met het BDIH of ECOCERT keurmerk verwerken natuurlijke grondstoffen zoals plantaardige olie, vetten en wassen, kruidenextracten of etherische oliën en aroma’s uit gecontroleerde biologische verbouw of wildernis conform de richtlijn.

Van belang zijn hierbij:

  • het gebruik van een minimaal percentage natuurlijke ingrediënten;
  • zorgvuldige keuze van de verwerkte plantaardige grondstoffen;
  • ecologische verdraagzaamheid van ieder product;
  • milieu- en hulpbronbesparende productieprocessen;
  • biologische afbreekbaarheid van grondstoffen.

En niet onbelangrijk, het keurmerk voor dierproefvrije producten:
proefkoneenlogoDe vereniging Proefdiervrij is de grootste organisatie in Nederland die zich inzet voor de belangen van proefdieren. De ambitie van Proefdiervrij is de vervanging van alle dierproeven. Wat niet wil zeggen dat wij tegen de gezondheid van mensen zijn. Proefdiervrij richt zich op politiek en wetenschap en informeert het publiek om gezamenlijk te werken aan een toekomst zonder dierproeven.

Proefdiervrij is een Nederlandse organisatie. Dit keurmerk kom je dus vooral tegen op Nederlandse merken en/of producten.

 

image.phpCosmetica uit Amerika bevat overigens dit keurmerk.
Dit kom je dus vooral tegen op internationale merken.
Als deze keurmerken zichtbaar zijn op een product dan kun je er dus zeker van zijn dat het product niet op dieren is getest.

Aleeza: Glowing beauty oil

WAAROM NATUURLIJKE COSMETICA?

Ik spreek natuurlijk voor mijzelf op het moment. Maar ik ben in the middle of overstappen naar natuurlijke cosmetica. Merken als Chanel, Estee en Dior vind ik nog steeds prachtig en je hoort mij niet zeggen dat ze ‘slecht’ zijn. Want ik heb ruim de helft van mijn leven genoten van deze merken.
Wat ik wél merk is dat ik, en dan vooral mijn huid veel beter reageert op natuurlijke cosmetica.

Ik heb minder last van acné, mijn huid is egaler en voelt ook prettiger. Waar ik het vooral aan merk is dat als ik nu eens vergeet mijn dagcrème aan te brengen dat ik dit dus niet merk. Geen trekkende huid of droge plekjes meer!
Mijn huid is (denk ik) meer gebalanceerd waardoor deze zelf het werk kan doen en dit niet af laat hangen van de producten die ik gebruik.

Wat voor wie prettig is bepaal ik natuurlijk niet maar voor mij is natuurlijke cosmetica echt heel fijn. Ik zweer de andere merken/producten niet af maar de basis voor mij zal natuurlijk zijn!

Esse sensitivity lijn

Gebruik jij al natuurlijke cosmetica? Vind je dit belangrijk? En waarom?

May