Dit artikel bevat alle dierproefvrij informatie. Sinds 2013 is het verboden om voor cosmetica op dieren te testen! Yay!! Heel goed nieuws. Alleen zijn nu alle producten die in Nederland worden verkocht dan ook dierproefvrij? Het mag toch niet meer?
Zijn producten waarop staat ‘Niet getest op dieren’ wel altijd dierproefvrij?
In dit artikel geef ik daar antwoord op.

VERBOD OP DIERPROEVEN

Dierproefvrij informatie

Wellicht heb je het al gehoord. Misschien ook niet. Maar sinds 11 maart 2013 is het eindelijk verboden om cosmetica producten te verkopen die op dieren zijn getest.
Oké, ik sprong echt een gat in de lucht, eindelijk zijn we er vanaf! Die nare testen die helemaal nergens voor nodig zijn.
Zou jij graag een lipstick willen dragen die eerst in de ogen van een konijntje zijn gesmeerd? Of een haarverf waar eerst een aapje misschien heel veel uitslag en jeuk van kreeg voordat het aangepast werd?
Ik niet. Dus ik was blij met deze wet.

Ik kijk altijd graag op de website van Naoki. Zij is echt dedicated als het gaat om dierproeven en heeft heel veel informatie over deze kwestie maar ook zeer uitgebreide lijsten van merken die wél en niet op dieren testen.
De meeste informatie die ik jullie verteld heb ik dan ook vergaard op haar website in de loop van de tijd.

MAAR HOE ZIT DAT VERBOD DAN?

Simpel gezegd, vanaf 11 maart 2013 mogen merken geen producten meer verkopen die worden getest op dieren. Ook de ingrediënten mogen niet meer worden getest op dieren.
Buiten Europa mag gewoon op dieren worden getest. Maar deze producten (ook de ingrediënten die zijn getest op dieren) mogen niet in Nederland worden verkocht. Super goed nieuws!
Betekent dus dat de producten niet mogen worden verkocht óf dat de bedrijven 2 verschillende producten moeten gaan maken voor de verschillende markten.
Een product dat niet is getest op dieren en een product dat wel is getest op dieren.
Want in China bijvoorbeeld is het verplicht* om cosmetica te testen op dieren. Mijn mening: belachelijk, helemaal niet nodig.

*Zie graphic beneden

Maar zoals je begrijpt is China een heel groot land en de economie gaat altijd wel lekker daar. Bedrijven kiezen er dus vaak toch voor om in China te (blijven) verkopen. Deze producten moeten vaak wel getest worden op dieren.
Als voorbeeldje heb ik MAC Cosmetics. Zij waren altijd fel tegen dierproeven en mede daarom was ik ook zo dol op dit merk. Helaas hebben zij er vorig jaar voor gekozen om toch te gaan verkopen in China en kunnen zij dus niet meer zeggen dat ze dierproefvrij zijn..
De producten die in Europa worden verkocht zijn dierproefvrij, maar de rest niet. MAC mag dus niet claimen dat zij dierproefvrij zijn.
En als je het aan mij vraagt steun ik liever niet een merk die aan dierproeven doet. Überhaupt niet.
Het verkopen van je merk in China zal gerust veel opleveren hoor, maar ik vind het dierenwelzijn en je principes daar toch bovenop komen.

WANNEER IS EEN PRODUCT DIERPROEFVRIJ?

Dan rijst bij jullie vast de vraag, welke merken zijn dan dierproefvrij en welke niet??
Ja, soms is dat lastig te bepalen. Soms niet.

TESTEN NIET OP DIEREN
Sommige merken zijn heel stellig in het feit dat ze absoluut niet op dieren testen, ze testen de producten niet op dieren maar ook de ingrediënten niet. Yay to you! Dit zijn de merken waar ik van hou! 100% diervriendelijk.

EINDPRODUCTEN WORDEN NIET OP DIEREN GETEST
Dit is een beetje verwarrend. Zelfs voor mij. Ik mail vaak merken met de vraag of zij testen op dieren als het niet duidelijk is. Vaak wordt er in eerste instantie heel stellig en overtuigend gezegd dat de producten niet op dieren worden getest.
Als je dan verder vraagt naar de ingrediënten dan worden die soms wel op dieren getest en soms is het onduidelijk voor het merk zelf.
In deze situatie mag een product dus niet dierproefvrij worden genoemd. Nou ja, in principe mag het wel maar het is niet zo netjes. Want de consument wordt hiermee om de tuin geleid.
Kortom: Het eindproduct wordt niet op dieren getest, maar de ingrediënten wel (of dit is onduidelijk).

ER WORDT OP DIEREN GETEST
Deze producten mogen dus niet in Nederland worden verkocht. Je zal dus geen product in je hand krijgen dat op dieren is getest. Maar hier zit het verschil, je koopt dus wel een product van een merk dat op dieren test.
Je moet natuurlijk helemaal zelf weten wat je daarmee wilt doen maar persoonlijk wil ik geen merk dat het normaal vindt om op dieren te testen.

CHINA

Een klein stukje over China. Want dit is nogal ingewikkeld. In China is het dus verplicht om cosmetica op dieren te testen. Hopelijk verandert dit in de toekomst nog.

Laatst kreeg ik een lipstick van een Chinees merk (Molly Cosmetics) en ik zag dat zij dierproefvrij zijn. Toen dacht ik hè? Maar in China is het toch verplicht om op dieren te testen? Niet altijd. Ik leg het je heel kort uit door middel van een graphic van EthicalElephant.com:
chinas-animal-testing-laws-2016
Ik vond dit zelf in ieder geval erg duidelijk. Hopelijk weet jij nu ook hoe het zit!!

KOOP JIJ ALLEEN MAAR DIERPROEFVRIJ PRODUCTEN?

Nee. Helaas. Soms kom ik er later achter dat het merk op dieren test. Dan kan ik het product weggooien maar dat vind ik nergens voor nodig. Ik maak het product op en ik koop geen producten meer van dat merk.
Ik ben ook nog lerende en weet niet van alle merken uit mijn hoofd of zij op dieren testen of niet.

Soms krijg ik producten opgestuurd ter review die ook van een merk zijn dat op dieren test. Ik test deze producten en ik review ze, maar ik schaal ze nooit in onder de categorie ‘Diervriendelijk’ en ik vermeld in een artikel ook altijd of een merk dierproefvrij is of niet.
Op mijn website probeer ik hier in ieder geval zo duidelijk mogelijk over te zijn.

Ik ben er in ieder geval wel heel bewust mee bezig en probeer te letten op wat ik koop. Als ik het niet helemaal zeker weet dan google ik eventjes op het merk + Animal testing en vaak staat er dan wel ergens op de website van dat merk dat ze niet testen op dieren.
Soms kan ik dat ook niet vinden op internet of op de website. Dan kijk ik altijd eventjes op de lijsten van Naoki.
Zo heeft ze een dierproefvrije cosmeticalijst en een lijst van merken die wel op dieren testen.
Heel handig om even door te nemen!

Dierproefvrij informatie Disclaimer

May