Weer een artikel over natuurlijke producten. Ik ben er fan van, niet alleen omdat ze eigenlijk veel fijner zijn voor de huid omdat er geen schadelijke ingredienten inzitten, maar ook omdat ze vaak heel lekker ruiken. Het merk Urtekram was voor mij nieuw en ik probeerde de shampoo, de body balm, de shower gel en de deodorant.

URTEKRAM

PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM

Urtekram is een merk uit Scandinavië en is daar ook de grootste groothandel in organic producten. Niet alleen maken zij cosmetica maar hebben zij ook organisch voedsel. Maar aangezien dit geen foodblog is laat ik dat hier even achterwege. Ik focus me op de cosmetica.
Het merk heeft zijn oorsprong al in 1972 dus gaan ze al eventjes mee. Al langer dan dat ik besta zelfs en ik ben al redelijk oud ;-).
Een leuk funfactje, de oorsprong van de merknaam Urtekram komt van het woord Urtekræmmer. Dit is een reizende kruidenverkoper. Die iets meer bijzondere kruiden verkocht dan de kruidenier.
Anyway, de cosmetica producten van Urtekram zijn sowieso diervriendelijk (nooit getest op dieren), allemaal organisch en natuurlijk en bevatten dus geen agressieve ingrediënten. Tot slot zijn de producten ook nog eens vegan!

SHAMPOO

PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM

Het merk heeft veel verschillende soorten shampoos voor verschillende haartypen en met verschillende geuren. Zo kun je kiezen uit maar liefst 15(!) soorten die te koop zijn in de 250ml en de 500ml variant.
Ik koos voor de Rhassoul Shampoo Volume Organic die verkrijgbaar is voor ongeveer €10 voor 500ml. En dat is écht goedkoop voor een natuurlijk merk.
Waarom ik voor precies deze geur koos weet ik niet precies, maar ik werd een beetje aangetrokken door het onbekende. Rhassoul is namelijk een traditioneel Afrikaans haarverzorging zeep product. De shampoo van Urtekram bevat dus Rhassoul maar ook aloë vera, glycerine en munt (ik hou van munt!).

Ingrediënten:
Water, vegetable oil products, corn sugar soap, rhassoul (African soap mud), aloe vera*, glycerine**, peppermint extract*, spearmint oil*, perfume (plant extract), salt, polysaccharide, citric acid, vitamin E. * = Organic farming. ** = Made using organic ingredients.

PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM
PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM

Ten eerste is de fles echt huge. 500ml is veel! De fles zelf ziet er ook uit zoals ik verwacht bij een natuurlijk product. Niet teveel poespas maar toch redelijk chic.
De geur viel me meteen al op, heerlijk! Ik ruik vooral de munt maar ik ruik ook de Rhassoul denk ik. Mijn vriend vond de geur iets minder vanuit de fles. Maar die vind bijna niets lekker. Na het wassen van mijn haar vond hij de geur overigens wel lekker hoor.
Ik was heel benieuwd, ik heb er namelijk geen conditioner bij en normaal gesproken moet ik écht een conditioner gebruiken om mijn haar enigszins te temmen.
Tijdens het wassen was ik verbaasd, het schuimt! En niet zo een beetje ook. Dat had ik niet verwacht want meestal schuimen natuurlijke shampoos totaal niet. Deze dus wel en dat vind ik fijn!
Ook de geur blijft lekker en mijn haar voelt nat nog redelijk stug aan. Zodra het is opgedroogd is mijn haar zacht, goed doorkambaar én heeft volume. Not kidding, maar deze shampoo is momenteel eventjes mijn favoriet. Ik ben er meer dan 100% tevreden over!

DEODORANT

PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM

Door naar de deodorant. Vies verhaaltje misschien maar ik heb snel last van vieze geurtjes en ik heb ook wel vaker bultjes onder mijn oksels na het scheren. Ik hoop dat een natuurlijke deodorant als dit deze problemen kan oplossen.
Dit is de Coconut Cream Deo Organic 50ml ter waarde van €6 á €7.
De deodorant bevat organische virgin kokosolie en hyaluonic acid dat de huid verzorgt, hydrateert en verfrist.

Ingrediënten:
Water, aloe vera*, triethyl citrate, almond oil*, vegetable oil products, glycerine**, shea butter*, corn starch*, zinc ricinoleate, sweet orange oil*, coconut oil*, jojoba oil*, hyaluronic acid, hexapeptide, bisabolol, perfume (natural essential oils and extracts), polysaccharide, magnolia bark extract, vitamin E. * = Organic farming. ** = Made using organic ingredients.

PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM
PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM

Like I said, ik heb dus wel okselkwaaltjes. En ik hoop dat een natuurlijke deodorant me daar een beetje mee kan helpen. Ik denk namelijk dat als er geen agressieve ingrediënten in een deodorant zitten dat de bultjes misschien ook wel verminderen.
Ten eerste heeft de deodorant een fris uiterlijk met een kokosnoot op de voorkant. Ik hou van kokos dus het trekt mij wel aan. Het is een roller deodorant met een cream (ik dacht eerst een dikke substantie maar het is de textuur van rollerdeo’s die ik gewend ben).
De geur van kokos is heel subtiel en ik ruik eigenlijk niet zoveel als ik het heb aangebracht onder mijn oksel. Jammer want ik ben een sucker voor geuren. Misschien ga ik de volgende keer voor een andere geur want er zijn ook veel verschillende geur variaties. Wel merk ik dat de nare geurtjes wat minder snel opkomen en mijn huid wat meer tot rust komt. De bultjes worden in ieder geval niet erger. En misschien na langer gebruik verdwijnen ze helemaal (hoop ik).

SHOWERGEL

PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM

Door naar de showergel. Deze Aloë Vera Showergel Organic is een 250ml maar is ook verkrijgbaar in een 500ml. De 250ml die je hier op de foto ziet is te koop voor €5 á €6.
De showergel bevat uiteraard aloë vera die zorgt voor de hydratatie van de huid maar bevat ook zongerijpte sinaasappelen die de shower gel weer een lekkere frisse geur geeft.

Ingrediënten:
Water, coconut and corn sugar soap, aloe vera*, glycerine**, vegetable oil products, salt, citric acid, sweet orange oil*, lemon balm extract*, peppermint leaf extract*, perfume (plant extract), vitamin E. * = Organic farming. ** = Made using organic ingredients.

PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM
PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM

De showergel zit in een vergelijkbare fles als de shampoo. Alleen is dit design iets frisser qua uitstraling door de groene kleur. De showergel zelf is transparant met een licht gelige kleur, ik vermoed door de sinaasappelen.
Hij ruikt heerlijk fris, inderdaad ik ruik de sinaasappelen en eigenlijk niet de aloe vera maar dat voel ik dan wel weer tijdens het douchen. De showergel schuimt vrijwel niet (toch wel jammer maar geen noodzaak) en mijn huid voelt na afloop niet trekkerig aan.

BODY BALM

PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM

En tot slot is er nog de kers op de taart, namelijk de bodybalm. Ik koos voor de Body Balm Shea Butter Argan Lavender Organic die 140ml bevat en tussen de €16 en €20 kost bij verschillende aanbieders..
De body balm is gebaseerd op shea butter dat al eeuwen wordt gebruikt door Afrikaanse vrouwen om hun huid te verzorgen.
De bodybalm is een intensieve en verzorgende moisturizer voor lichaam, lippen, nagelriemen en zelfs om als masker voor je haar te gebruiken.

Ingrediënten:
Shea butter*, Argan Oil*, Lavender oil*. * = from Organic farming.

PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM
PURE PRODUCTEN VAN URTEKRAM

Zoals je al in de ingrediënten lijst hebt kunnen zien bevat de bodybalm maar 3 ingrediënten. Namelijk shea butter, argan olie en lavendel olie. Puur natuurlijk dus! Lekker.
De balm zit in een grote aluminium (?) pot met een draaidop en heeft een simpele doch chique uitstraling vind ik.
Ik verwachtte een soort body crème maar het is echt een balm en heeft de structuur van bijvoorbeeld een lipbalm. Het is nog vaster dan vaseline zelfs.
De geur is heerlijk zacht door de lavendel (wat ook helpt te ontspannen) en het smeert toch lekker uit ondanks dat de textuur redelijk vast is.
Deze balm is écht ideaal voor een droge huid want hij trekt niet heel snel in en laat de huid dan ook heel gehydrateerd achter. Ook na het aanbrengen ruik ik de geur nog een aantal uren. Ik vind ook dit echt een heel fijn product.

VERKRIJGBAARHEID

VERKRIJGBAARHEID

De producten van Urtekram worden aangeboden door verschillende webshops in Nederland. Als je even googlet op het product dan zie je meteen al een aantal winkels waar je het kunt kopen.
Meer informatie over de producten kun je ook gewoon vinden op de website van Urtekram. Zo zou je hier je selectie kunnen maken en dit vervolgens via google bestellen.
De producten die ik heb getest vind ik allemaal fijn, maar toch heb ik twee favorieten. Ten eerste de Rasul shampoo en ten tweede de Body Balm. Deze producten gaan zeker nog een keer aangeschaft worden als ze op zijn!

Vind jij het belangrijk om natuurlijke cosmetica te gebruiken?

Deze review bevat producten die zijn opgestuurd door een merk/bedrijf

May