Sinds begin dit jaar worden we in onze greep gehouden door corona. Terecht gaat alle aandacht hier naar uit. Maar het heeft wel gevolgen voor onze gezondheidszorg. Het testen op COVID-19 en de overige spoedzorg krijgt voorrang. De reguliere zorg, dus als je met ‘lichte’ kwaaltjes zit, wordt vaak uitgesteld. Maar corona in combinatie met online innovaties leidt tot steeds meer zorg op afstand. We moeten afstand houden, onze controle bij de arts wordt uitgesteld, maar ik heb toch last. Tsja… dan testen we toch gewoon vanuit huis!

ZORG OP AFSTAND

Steeds vaker worden nieuwe tools ingezet door bedrijven en zorgverleners zodat we ook vanuit huis kunnen diagnosticeren en behandelen. Uiteindelijk willen we gewoon kunnen appen of facetimen met de huisarts en is het veel gemakkelijker om zelf foto’s of lichaamswaardes online door te sturen, zodat je weet of je ziek bent. Met alle gadgets en apps op de smartphone kunnen we zoveel te weten komen terwijl we gewoon thuis op de bank zitten. Bijvoorbeeld een iWatch die de hartslag meet of een app die je slaapritme checkt en verbetert. Nu de zorg vertraging oploopt door corona zijn dergelijke initiatieven steeds meer gewenst. Maar het is ook een welkome oplossing voor kwaaltjes waar we liever niet over praten. Je zal maar last hebben van de intieme plekken op het lichaam. Vroeg of laat zien mensen toch beren op de weg en zullen ze zich schamen voor hun klachten.

TABOES DOORBREKEN

Een goed voorbeeld is de soa. Een van de meest voorkomende soa’s in Nederland is chlamydia. Maar liefst 70% van de vrouwen die besmet is met deze soa krijgt geen last van klachten. Maar zonder behandeling kan het wel resulteren in onvruchtbaarheid. Door de coronacrisis is het moeilijk geworden om je te laten testen bij de GGD. Bovendien heerst er nog steeds een gigantisch taboe op soa’s. En dat is moeilijk te doorbreken, zeker in tijden dat we vooral onze mooi kant willen laten zien op social media, zoals Instagram en TikTok. Ook binnen veel gezinnen is het een onbespreekbaar thema. Dus hoe doorbreek je een taboe dat niet past binnen ons schoonheidsideaal? Dit kan door het taboe publiekelijk bespreekbaar te maken, zoals succesvol werd gedaan in de hitserie Sex Education op Netflix. Maar je kan ook de belemmeringen van het soa testen wegnemen.

IN TIJDEN VAN CORONA TEST JE GEWOON THUIS OP EEN SOA

ONLINE SOA TEST BIEDT DEZE UITKOMST

Kan je niet terecht bij de GGD? Geen probleem dacht Testalize.me. Dan brengen we de test bij de mensen thuis. De Rotterdamse online startup ontwikkelde een anonieme soa-test en startte een strategische samenwerking met een laboratorium die ook de testen uitvoert voor huisartsen en GGD’s. Mensen hoeven nu niet meer de deur uit om zich te laten testen. De soa-test wordt anoniem opgestuurd, nadat je die hebt besteld op de site van Testalize.me. Vervolgens kan je binnen de kortste keren met gemak en zonder pijn de test uitvoeren. Gewoon vanuit huis op een willekeurig moment van de dag. Je stuurt een retourdoosje met lichaamsmateriaal, via de brievenbus buiten, naar het lab. Het lab weet niet van wie het lichaamsmateriaal is. De test is namelijk gekoppeld aan een unieke code, die alleen jij hebt. De uitslag kan je zelf online opvragen met behulp van deze code.

POSITIEF. WAT NU?

Maar wat doe je als je positief test op bijvoorbeeld de meest voorkomende soa: chlamydia? Testalize.me werkt samen met artsen en apotheken op afstand. De huisarts kan met jouw toestemming online inzage krijgen in de testuitslag. Op basis daarvan zal er een online recept worden ingediend bij de apotheek. Die stuurt vervolgens de medicijnen anoniem naar je op. De behandeling bestaat slechts uit een antibioticakuur. Hoe makkelijk wil je het hebben? Maar wanneer je een positieve test hebt gehad, dan heb je ook nog de morele verplichting om je (ex)bedpartners te waarschuwen. Uiteraard als anonieme afzender. De startup heeft een speciale site ontwikkeld waar je als onbekende een waarschuwing kan sturen naar de telefoonnummers van degenen waarmee je het bed hebt gedeeld gedurende het afgelopen half jaar. Deze bedpartners ontvangen een bericht, zonder dat jouw naam wordt vermeld. Zo weten ze in ieder geval dat ze in actie moeten komen.

Ook in tijden van corona en ondanks de heersende taboes in onze samenleving, kan je jezelf toch gemakkelijk gezond houden. En dat alles gewoon vanuit huis. Wat wil je nog meer!

$

May