Vitamine C is een belangrijk stofje voor je huid, want het helpt bij de aanmaak van verstevigend collageen. We zetten 10 voedingsmiddelen met het meeste vitamine C op een rij, zodat je je huid van binnenuit een gezonde boost kunt geven. 

1. PAPRIKA

Had je gedacht dat sinaasappels op nummer 1 zouden staan als het gaat om vitamine C? Voor je huid kun je beter paprika eten. Met een paar schijfjes ofwel 1/3 van deze groente krijg je al de minimaal benodigde hoeveelheid per dag binnen. 

Verwerk paprika door de salade of saus of eet hem als gezonde snack. Je zal het merken aan je huid. 

2. BESSEN

10X VOEDING MET DE MEESTE VITAMINE C, OM JE HUID VAN BINNENUIT EEN GEZONDE BOOST TE GEVEN

Je hebt blauwe bessen, bosbessen en zwarte bessen. De soort die je op de versafdeling van de winkel ziet, is meestal de blauwe bes. Deze bevat een beperkte hoeveelheid vitamine C. 

Bosbessen vind je meestal in de diepvries bij de supermarkt. Deze leveren een behoorlijke hoeveelheid vitamine C. Zwarte bessen spannen echter de kroon wat betreft hun vitamine C-gehalte. Je hebt maar 50 gram van deze gezonde vruchtjes nodig om aan de minimale hoeveelheid per dag te komen. 

Zwarte bessen zijn alleen wat moeilijker te vinden in de winkel. Je ziet ze vaak alleen bij telers in het seizoen (vanaf mei). Als je een tuin hebt, is het een goed idee om een zwartebessenstruikje in je tuin te zetten. 

3. SPRUITJES

Als je van spruitjes houdt, is je huid daar blij mee. Deze kleine kooltjes leveren lekker veel vitamine C. Houd je minder van de smaak van spruitjes, dan is dat geen probleem. Je hebt namelijk maar iets meer dan 50 gram nodig om aan de minimale hoeveelheid vitamine C per dag te komen. 

4. PETERSELIE

10X VOEDING MET DE MEESTE VITAMINE C, OM JE HUID VAN BINNENUIT EEN GEZONDE BOOST TE GEVEN

Peterselie bevat veel vitamine C, maar meestal gebruik je niet zoveel van dit kruid. Als je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag wil komen, moet je een heel bosje op het menu zetten. Toch kun je peterselie vaker in gerechten gebruiken dan je denkt. Niet alleen in een salade, maar ook in de soep. Probeer het eens! 

5. BOERENKOOL

Boerenkool is een echte wintergroente, maar ook in de zomer doet hij het goed door groene smoothies. Bovendien leveren de gekrulde bladeren behoorlijk wat vitamine C. Daarmee werk je effectief aan de stevigheid van je velletje. 

6. KIWI

10X VOEDING MET DE MEESTE VITAMINE C, OM JE HUID VAN BINNENUIT EEN GEZONDE BOOST TE GEVEN

Mmm… ben je ook zo gek op dit zoete vruchtje? Hij levert meer vitamine C dan een sinaasappel en is dus een goed idee als je een strakke huid wilt. Verwerk hem in een fruitsalade of eet hem zó uit de hand. 

7. AARDBEIEN

Wist je dat zomerkoninkjes meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? Toch moet je er ruim 100 gram van eten om aan de minimaal benodigde hoeveelheid vitamine per dag te komen. Dat zal je waarschijnlijk niet erg vinden, want aardbeien zijn nu eenmaal ontzettend lekker. 

8. PEULTJES

Peultjes zijn een goed idee als je je collageenproductie een boost wil geven. Deze groente bevat namelijk een behoorlijke hoeveelheid vitamine C. Roerbak ze samen met champignons of kook ze met worteltjes. 

9. RODE KOOL

10X VOEDING MET DE MEESTE VITAMINE C, OM JE HUID VAN BINNENUIT EEN GEZONDE BOOST TE GEVEN

Rode kool is heel gezond en bevat ook nog eens meer vitamine C dan een sinaasappel. Zet de groente dus wat vaker op het menu. Je kunt natuurlijk denken aan rode kool met appeltjes, maar ook in een salade is de groente erg lekker. 

10. OLIJVEN

Olijfolie is goed voor je huid, daarom vind je deze in veel verzorgingsproducten. Hier vind je een recept voor het maken van een lip scrub met deze gezonde olie. De olijven zelf mogen er ook zijn wat je huid betreft. Dit lekkere tapashapje bevat namelijk best wat vitamine C, waarmee je lichaam verstevigend collageen kan aanmaken. 

May