Je weet natuurlijk dat het belangrijk is om het gehele jaar te zorgen dat je huid niet verbrandt. Toch is een goede zonbescherming vooral belangrijk als je je velletje op een warme, zonnige dag blootstelt aan direct zonlicht. Dit is alles wat je moet weten over zonnecrèmes. 

Dit is alles wat je moet weten over zonnecremes

NIET ALLE ZONNECRÈMES DOEN WAT ZE BELOVEN

Voor de tere huid van je gezicht wil je misschien een hogere beschermingsfactor dan voor de rest van je lijf. Nu blijken nogal wat zonnecrèmes niet de beloofde beschermingsfactor te bieden.  

Sommige crèmes hebben een hogere SPF op de verpakking staan dan ze in de praktijk kunnen bieden. Er zijn ook producten die in werkelijkheid een hogere SPF hebben dan wat er op het etiket staat. Ga dus vooral zelf na of een zonnecrème doet wat hij belooft. Bijvoorbeeld via reviews of tests van de Consumentenbond. 

ZONNEPRODUCTEN MOETEN EEN GOEDE BALANS HEBBEN TUSSEN UVA EN UVB

Zonlicht bevat zowel UVA- als UVB-straling, die beide schadelijk kunnen zijn voor de huid. Een te lange blootstelling aan UVB-straling kan het buitenste laagje van de huid aantasten en zorgen voor zonnebrand en ontstekingsreacties. 

UVA-straling dringt dieper door in de huid en kan zorgen voor schade door vrije radicalen. Ook collageen kan beschadigen onder invloed van UVA. Een goede zonnecrème beschermt tegen beide vormen van straling. 

In Europa moet een zonnecrème tenminste een derde van de beschermingsfactor tegen UVA beschermen. Als er op een etiket SPF 30 staat, dan moet de UVA-bescherming ten minste 10 zijn. Koop je een zonnecrème uit een niet-EU land, kijk dan even goed of deze zowel UVA- als UBV-bescherming biedt. 

GEBRUIK BIJ VOORKEUR MINERALE FILTERS

Dit is alles wat je moet weten over zonnecremes

Mineralen filters geven een wat wittige waas op je huid, maar zijn een stuk gezonder dan kunstmatige UV-filters. Gebruik dus bij voorkeur een zonnecrème met een minerale filter. Deze kun je op het etiket herkennen als zinkoxide of titaniumdioxide. 

Mineralen filters blijven op je huid liggen en trekken er dus niet in. De stoffen komen dus niet of nauwelijks in je huid. Dat is anders bij kunstmatige UV-filters. Deze trekken in je huid en kunnen verstorend werken op je hormonen.  

HOGERE BESCHERMINGSFACTOR KAN SCHIJNVEILIGHEID GEVEN

Misschien denk je dat een hogere beschermingsfactor beter of langer beschermt of dat je je hiermee slechts dun hoeft in te smeren. Dat is niet helemaal het geval. Zo houdt zonnecrème met een SPF van 30 maar liefst 97 procent van de straling tegen en die met een SPF van 50 slechts 1 procent meer, oftewel 98 procent.  

Bij zonnecrème die in je huid trekt, is het advies om iedere twee uur te smeren. Houd er ook rekening mee dat de crème door water en zweet van je huid spoelt. Ook om die reden is regelmatig smeren aan te raden. Na het zwemmen zou je dat zelfs iedere 40 minuten moeten doen. 

SPRAYS ZIJN NIET ALTIJD BETER

Dit is alles wat je moet weten over zonnecremes

Een zonnespray is gemakkelijk en snel in het gebruik. Toch kleven er ook nadelen aan zonbescherming in sprayvorm. Voor een goede bescherming tegen UV-straling moet je namelijk een behoorlijke hoeveelheid op je huid sprayen. Als je te weinig sprayt, is je huid niet goed beschermd tegen UV-straling. 

Zonnesprays hebben nog een nadeel. Tijdens het sprayen komt het zonneproduct niet alleen op je huid terecht. Daardoor kun je er ook wat van binnenkrijgen via je mond. Het is niet duidelijk of het schadelijk is voor onze longen, dus je kunt maar beter voorkomen dat het gebeurt. Bedenk dus even of je een spray wel zo handig vindt of dat je toch liever ouderwets smeert. 

 

Zonnecrèmes artikel geschreven door: Nutribites.nl
Disclaimer

May