Steeds vaker zie je op verpakkingen van huidverzorgingsproducten staan dat er plantenextracten of etherische oliën van planten in zitten. Populaire planten zijn bijvoorbeeld roos, kamille of lavendel. Deze planten vind je vaak ook in de buurt van je eigen huis of zelfs in je eigen tuin. Misschien staan ze zelfs in je woonkamer! Perfect om je eigen huidverzorgingsproducten mee te maken. Dit zijn drie planten voor een stralende huid en simpele DIY recepten. 

3 PLANTEN VOOR EEN STRALENDE HUID

1. ALOE VERA

3 PLANTEN VOOR EEN STRALENDE HUID

Aloë vera is niet alleen een aantrekkelijke plant om te zien. De dikke, puntige bladeren bevatten een gel die meer dan zeventig verschillende actieve bestanddelen bevat. Bijvoorbeeld aloïne, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. 

Een ander stofje in aloë vera gel is metallothioneïne. Dit heeft een beschermend effect op de huid die beschadigd is door UV-straling. Door het verkoelende en vochtinbrengende vermogen van de gel kan aloë vera helpen bij brandwonden en zonnebrand. Niet voor niets wordt de plant dan ook gebruikt in zonbescherming. 

Aloë vera helpt de huid ook om vocht vast te houden. Dat vermogen komt van de suikers ofwel mucopolysacchariden in de plant. Dat maakt deze cactusachtige ideaal voor de verzorging van de droge huid. Uit onderzoek blijkt dat de plant eveneens fijne rimpels kan helpen tegengaan en de zichtbaarheid van striae kan helpen verminderen. Sommigen gebruiken aloë vera gel om littekens minder zichtbaar te maken. 

Zo gebruik je aloë vera 

Snijd de bladeren voorzichtig open, schep of snijd de gel eruit en gebruik het direct op je huid als moisturizer, masker of verzachtende behandeling na het ontharen. 

Zo verzorg je aloë vera 

Aloë vera houdt van de zon en ruimte, dus zet de plant voor het raam in een ruime pot. Wat betreft water hoef je niet op te letten. Je geeft de plant gewoon wat water als je eraan denkt. Hij kan weken zo niet maanden zonder een druppel vocht.  

2. KAMILLE

3 PLANTEN VOOR EEN STRALENDE HUID

Kamille staat bekend om haar verzachtende en zuiverende eigenschappen. Het plantje wordt vaak gebruikt om milde huidirritaties te behandelen, waaronder zonnebrand, uitslag en zweertjes. 

De zuiverende eigenschappen heeft dit geurende plantje vooral te danken aan de stof alfa-bisobolol. Dit heeft namelijk een ontstekingsremmende invloed. Daardoor werkt het plantje perfect bij ontstoken talgkliertjes, zoals bij acné. Ook als je last hebt van een rode, warme of gezwollen huid kan kamille een verzachtend en rustgevend effect hebben. 

Het genoemde stofje in kamille zou zelfs kunnen helpen bij bacteriële infecties van de huid. Ook huidverkleuringen door bijvoorbeeld de zon zouden kunnen verdwijnen onder invloed van kamille. Dat komt doordat alfa-bisobolol een oplichtend effect heeft bij bepaalde pigmentvlekken.
Uit onderzoek blijkt dat de gezondmakende stoffen in kamille doordringen tot in de diepere huidlagen. Het plantje werkt dus ook nog onder je velletje. 

Zo gebruik je kamille 

Om van de werking van kamille te profiteren, kun je kamillethee zetten van kamillebloemen. Laat de thee afkoelen en was je hele lichaam ermee om je huid een verzachtende en zuiverende behandeling te geven. 

Heb je last van gezwollen ogen, leg dan theezakjes met kamillethee op je ogen om de huid te verzachten en de zwelling tegen te gaan. 

Zo verzorg je kamille 

Kamille is een vrij gemakkelijke plant voor buiten die veel zon nodig heeft en af en toe wat water. Oogst de bloemen om te gebruiken in je schoonheidsritueel. 

3. LAVENDEL

3 PLANTEN VOOR EEN STRALENDE HUID

Lavendel is net zo ontspannend voor je huid als voor je mind. De bloemen, bladeren en etherische olie bevatten meer dan honderd actieve verbindingen. Denk aan linalool en linaloylacetaat. Deze hebben antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen die de geïrriteerde en onrustige huid kalmeren en tot rust brengen. 

Zo gebruik je lavendel  

Gebruik de bloemen (gedroogd of vers) om crèmes en toners mee te verrijken. Je kunt ook een lekker stoombadje maken voor je huid door lavendelbloemen in een schaal met heet water te doen en er met een handdoek over je hoofd boven te gaan zitten. 

Zo verzorg je lavendel  

Lavendel is ene plant voor in de tuin die van zon houdt en gevoelig is voor te veel vocht. Geef het plantje dus niet te veel water en zorg dat overtollig water goed weg kan lopen door gaatjes in de pot. Om te voorkomen dat de lavendel houtig wordt, snoei je de plant het beste in het vroege voorjaar sterk terug. Ook uitgebloeide bloemen verwijder je het beste direct na de bloei. 

Bronnen:

  • Srivastava,J.K. et al (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Report1; 3(6): 895–901. 
  • Lee, J. et al (2010). Whitening effect of alpha-bisabolol in Asian women subjects. Int J Cosmet Sci;32(4):299-303. 
  • Surjushe, A. et al (2008). ALOE VERA: A SHORT REVIEW. Indian J Dermatol; 53(4): 163–166. 
  • Maenthaisong, R. Et al (2007). The efficacy of aloe vera used for burn wound healing: a systematic review. Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. 
  • Luo,X. Et al (2018). Aloin Suppresses Lipopolysaccharide-Induced Inflammatory Response and Apoptosis by Inhibiting the Activation of NF-κB. Molecules; 23(3): 517. 
  •  Dal’Belo, S.E. et al (2006). Moisturizing effect of cosmetic formulations containing Aloe vera extract in different concentrations assessed by skin bioengineering techniques. Skin Res Technol;12(4):241-6. 
  • West, D.P. et al (2003). Evaluation of aloe vera gel gloves in the treatment of dry skin associated with occupational exposure. Am J Infect Control;31(1):40-2.  
  • Hajhashemi, M. et al (2018). The effect of Aloe vera gel and sweet almond oil on striae gravidarum in nulliparous women. J Matern Fetal Neonatal Med;31(13):1703-1708. 
  • Tankeu, S.Y. et al (2014). Vibrational spectroscopy and chemometric modeling: An economical and robust quality control method for lavender oil. Industrial Crops and Products; 59, 234-240. 

Geschreven door Nutrbites

May