Tegenwoordig zijn veel merken zich bewust van welke ingrediënten ze gebruiken in hun producten en weten zij goed wat de beautylover het liefst ziet: Een zo natuurlijk mogelijk product dat doet wat het zegt!
Nu kan het nog knap lastig zijn als consument om de ingrediëntenlijst van een product te ontcijferen en te snappen. Dit artikel helpt jou een beetje wegwijs worden in deze mysterieuze wereld van huidverzorging!

INGREDIËNTEN VAN SKINCARE: INGEWIKKELD OF NIET?

De meest voorkomende ingrediënten

Een huidverzorgingsproduct heeft vaak basis ingrediënten. Deze worden onderverdeeld in groepen.

 • Geurstoffen
 • Kleurstoffen
 • Conserveermiddelen
 • Fruitzuren
 • UV-filters
 • Oppervlakte-actieve stoffen

Hier ga ik wat voorbeelden van geven.

GEURSTOFFEN

Geurstoffen worden natuurlijk gebruikt om een product een fijne of gewenste geur te geven. Deze zijn onder te brengen in verschillende klassen. Zoals:

 • Terpenen (bijvoorbeeld geraniol en menthol)
 • Esters (bijvoorbeeld isobutylacetaat ‘aardbeien’ en isomylacetaat ‘banaan’)
 • Aldehyden (bijvoorbeeld cinnemal ‘kaneel’ en vanillin ‘vanille’).
 • Aromaten (bijvoorbeeld coumarin ‘hooi’ en 1-acetonaphtoone ‘sinaasappelbloesem’).

KLEURSTOFFEN

Ook kleurstoffen spreken voor zich. Hiermee wordt de gewenste kleur toegevoegd aan een crème of parfum. Hiervan zijn twee categoriën: De onoplosbare pigmenten en de oplosbare kleurstof. Vaak wordt er gebruik gemaakt van onder andere metaalzouten tot organische carotenoïden. Een heel ingewikkeld verhaal waar je wel wat verstand van wiskunde moet hebben.

CONSERVEERMIDDELEN

Conserveermiddelen zijn belangrijk, cosmetica wordt namelijk blootgesteld aan bacteriën en schimmels wanneer deze in gebruik zijn. Om bescherming te bieden en bederf tegen te gaan zit er vaak een conserveermiddel in de producten.
Waarschijnlijk komen een aantal van de volgende conserveermiddelen jou bekend voor:

 • Parabenen (bijvoorbeeld methylparaben, propylparabenen).
 • Formalde hydereleasers (bijvoorbeeld imidazolidinyl, DMDM hydantoin).
 • Quaternary ammoniums (bijvoorbeeld lauryltrimethylammonium chloride).
 • Organische zuren (bijvoorbeeld salicylzuur en sorbinezuur).

FRUITZUREN

Fruitzuren komen (het zal je niet verbazen) vaak uit vruchten en vind je veel in cosmetica. In de ingrediënlijst worden ze vaak ook hydroxy acids genoemd.
Deze fruitzuren hebben een exfoliërende werking, dit is dus een goed ingrediënt tegen fijne lijntjes en rimpeltjes. De meest gebruikte fruitzuren zijn:

 • Glycolzuur
 • Citroenzuur
 • Melkzuur
 • Wijnsteenzuur
 • Appelzuur

UV-FILTERS

Niet alleen in zonnebrand zitten UV-filters, maar tegenwoordig vaak ook in crèmes en zelfs in make-up. Er zijn twee soorten UV-filters. Namelijk de organische- en de anorganische UV-filters.
Organische UV-filters herken je onder andere als volgt:

 • Benzophenon-3
 • 3- Benzyliden camphor
 • Ethylhexyl salicylate

Anorganische UV-filters zijn bijvoorbeeld:

 • Witte metaaloxiden (zoals titaandioxide en zinkoxide.

OPPERVLAKTE ACTIEVE STOFFEN

Deze ingrediënten komen in vrijwel alle was- en reinigingsproducten voor. Ze zorgen er namelijk voor dat het vuil wordt verwijderd en opgelost.
Hier zijn veel voorbeelden van, maar de meest bekende noem ik hieronder voor je op:

 • Alkylbenzeensulfonaten en alkylsulfaten
 • Alkyl dimethyl benzyl ammoniumchloride
 • Aminoalkyloaminozuren en betaïnes
 • Alcoholethoxylaten en alkylpolyglycosiden.

Bron: NCV Cosmetica

GOEDE INGREDIËNTEN VOOR JE HUID

INGREDIËNTEN VAN SKINCARE: INGEWIKKELD OF NIET?

We hebben nu de droge kost gehad! Verder naar het interessante gedeelte. Want welke ingrediënten zijn er nu goed voor je huid?

Hyaluronzuur is een ingrediënt dat we allemaal kennen toch? Het hydrateert de huid en er zit geen enkel nadeel aan dit ingrediënt. Dit is vooral belangrijk om te gebuiken wanneer je ouder wordt. Het voorkomt namelijk rimpeltjes en fijne lijntjes!
Retinol is ook een bekend ingrediënt. Dit is een Vitamine A soort. Dit zorgt voor fijnere poriën, minder rimpels en een egalere huid. Let op: Je kunt een schilferige huid krijgen en je mag er niet mee in de zon zitten. Het beste is om dit in de avond te gebruiken.
Salicylzuur is effectief in het bestrijden van verstopte poriën en bacteriële groei. Het maakt je huid zachter, vermindert onzuiverheden en verwijdert dode huidcellen. Ook een ingrediënt dat een must is in jouw skincare.
Sodium PCA en Glycerine werken vochtvasthouden. Dit zijn goede ingrediënten voor een droge huid.
Plantaardige oliën (bijvoorbeeld jojoba- en kokosolie) kan de huid iets vettig maken maar zijn wel een must voor het goed vasthouden van vocht in de huid.
Allontoine is een ingrediënt dat wordt gebruik om wondgenezing te stimuleren, daarnaast kalmeert en verzorgt het de huid.
Niacinamide komen we tegenwoordig ook vaak tegen. Een soort wonder ingrediënt. Het werkt namelijk kalmerend, ontstekingsremmend en verzorgend!

SLECHTE INGREDIËNTEN VOOR JE HUID

INGREDIËNTEN VAN SKINCARE: INGEWIKKELD OF NIET?

Er zijn ook ingrediënten die juist niet goed werken op de huid, maar om bepaalde redenen toch nog vaak te vinden zijn in producten. Vermijd de producten dus waarin je deze ingrediënten tegenkomt:

Minerale olie herken je aan de termen petrolatum, petroleum, parafinum (liquidum), vaseline of mineral oil. Dit ingrediënt sluit je huid af en verstopt je poriën. Gevolg: Puistjes, ontstekingen en zelfs acné.
Sodium Lauryl/Laureth Sulfate (SLS/SLES) zorgen voor een ‘lekkere schuim’ en het is een goedkoop ingrediënt. Het is zelfs zo sterk dat het wordt gebruikt om garagevloeren te reinigen (excuse me?). Het zorgt voor haaruitval en huidirritatie.
Parabenen zijn ook niet fijn voor je huidje. In de lijst vind je ze als ethylparaben, methylparaben, buthylparaben en propylparaben. Ze worden gebruikt als conserveermiddel en beïnvloedt de hormoonhuishouding. Niet goed dus!
Polyethyleneglycol herken je in de lijst als PEG + een nummer. Hoe hoger dit nummer is, hoe meer kans je hebt op eczeem en allergieën. Deze stof wordt zelfs in verband gebracht met kanker. Heel gauw vermijden dus!
Siliconen wordt op de verpakking vaak dimethicone, cyclomethicone en simethicone genoemd. Ze doen totaal niets voor je huid en sluiten de huid zelfs af.
Parfum is in principe een schadelijk product. Ik moet toegeven dat ik producten gebruik met parfum maar hebben toch een risico op allergieën. Synthetische parfums bevatten vaak ftalaten en verstoren de hormoonhuishouding én worden ook met kanker geassocieerd. Gebruik daarom het liefst producten met natuurlijke parfums.

IETS WIJZER GEWORDEN?

Ja, het is even wennen. Maar het is geen algebra om een ingrediënten lijst te kunnen lezen.
Veel fabrikanten weten dat de veelgebruikte naam ook bekend is bij de consument en kunnen nog wel eens een moeilijke latijnse naam voor het ingrediënt gebruiken. Als je het even niet meer weet kun je gewoon googlen op de naam. Dan weet je meteen wat je in huis haalt.
Zelf vind ik het nog steeds wel eens lastig, maar hoe vaker je het doet, hoe beter het je afgaat!
Ben je benieuwd naar alle informatie, regels en wetten omtrent cosmetica in Nederland? Kijk dan even op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Ook leuk om te weten is, dat bijvoorbeeld Douglas nu ook Clean Beauty lijn heeft. Helemaal vrij van schadelijke ingrediënten dus.

May