Ik krijg vaak de vraag hoe ik mijn foto’s bewerk. Ik zie vaak dat bloggers een artikel als dit plaatsen dus origineel is dit niet. Maar ik krijg regelmatig de vraag welke apps ik gebruik. Nu ben ik pas beginnend als het gaat om fotograferen dus wil ik mijzelf geen expert noemen maar ik wil toch deze trucjes aan jullie laten zien. Hoe krijg ik mijn foto’s zo wit en scherp? Lees je mee?

How to foto edit

Ik ga ten eerste de belangrijkste regels die ik hanteer met jullie doornemen. Deze regels gelden voor foto’s maken met je telefoon én foto’s maken met een spiegelreflex camera:

 • Maak je foto’s in daglicht of gebruik daglichtlampen. Hoe donkerder het is, hoe meer moeite je camera heeft om je foto op de juiste manier te belichten. Let op: op een zonnige dag is het ook niet ideaal. De zon geeft een heleboel schaduw. Het beste moment om een foto te maken is dus als het bewolkt is.
  Bij een donkere ruimte (of ’s avonds met je gewone lampen) probeert je camera de foto zo licht mogelijk te maken waardoor je veel ruis in je foto’s krijgt. Niet mooi!
 • Zorg voor de juiste compositie. Dit zal waarschijnlijk de eerste keer niet eens meteen lukken. Zelf wissel ik nogal vaak van compositie en bekijk later wat ik het mooiste vind op de laptop. Laat het in ieder geval niet te druk worden op de foto want zo doe je het product wat je graag wilt laten zien teniet.
  Je kunt ook inspiratie op doen op twitter/instagram. Soms sla ik foto’s op als voorbeeld en probeer ik hier van te leren.
 • Focus!!! Misschien wel 1 van de belangrijkste dingen. Je wilt natuurlijk jezelf of het product scherp hebben op de foto. Als je een foto met je telefoon maakt dan tik je op het scherm waar jouw focus moet liggen op de foto. Met een digitale camera heb je je focus puntjes. Zorg altijd dat die gericht zijn op hetgeen jij wilt fotograferen.
 • Zorg voor de juiste achtergrond. Een rustige achtergrond is het beste (tenzij je je creativiteit de loop wilt laten). Zelf kies ik altijd voor een witte of een lichte achtergrond. Je kunt ook een mooi kleed, een tafel of een mooie houten vloer als achtergrond gebruiken.
 • Tot slot, ga niet los met het experimenteren met filters. Oké doe dat vooral wel maar publiceer je foto’s dan niet. Houdt je foto’s in 1 stijl voor je website en social media. Dit zorgt voor een rustige en chique uitstraling en zorgt voor herkenbaarheid.
How to: Foto edit

SPIEGELREFLEX CAMERA

De foto’s die ik  voor mijn blog gebruik maak ik eigenlijk altijd met mijn spiegelreflexcamera. Ik heb een Canon EOS 1200D.
En de truc is om je camera niet op de automatische stand te zetten maar handmatig in te stellen.
Dit lijkt ontzettend moeilijk maar dat is het eigenlijk niet. De technische termen ken ik ook niet hoor, ik doe alles op gevoel. Ik zal kort in non-technische termen proberen uit te leggen hoe het een beetje werkt.

 1. Aperture (diafragma): Aperture houdt simpelweg gezegd in dat je focus heel scherp wordt en datgeen waar je niet op hebt gefocust wazig wordt. Hoe kleiner de aperture hoe meer de achtergrond blurt. Daarnaast is het ook zo dat hoe lager de aperture staat, hoe lichter je foto’s worden.
 2. ISO: De ISO is de lichtgevoeligheid. Hoe hoger je ISO staat ingesteld hoe lichter de foto wordt. Deze is ook heel belangrijk als je mooie witte foto’s wilt. Let op: hoe hoger de ISO hoe meer ruis er in de foto te zien is. Het beste resultaat krijg je dus met goed (dag)licht en/of lampen.
 3. Sluitertijd: Hiermee bepaal je hoe lang de sensor wordt verlicht. Het beste is om je sluitertijd rond de 1/100 te hebben (tenminste zo staat hij bij mij vrijwel altijd ingesteld). Je sluitertijd heeft te maken met bewegende beelden. Maar producten bewegen niet dus ga ik hier niet teveel over uitweiden.

Verder maak ik gebruik van een 50MM lens. Hiermee kun je niet in en uitzoomen maar maakt foto’s van veel betere kwaliteit dan de standaard lens die ik erbij kreeg. De aperture kan in ieder geval veel lager waardoor je dus een prachtige geblurde achtergrond krijgt. Hierdoor komt het product/persoon waar het om gaat volledig in de focus.

How to: Foto edit

APPS

Vervolgens door naar het bewerken van je foto’s. Ik bewerk zelden in photoshop. Oké, ik heb het wel en heel soms gebruik ik het als ik een heel perfectionistische bui heb maar over het algemeen bewerk ik al mijn foto’s met apps.
De volgende apps gebruik ik:

 • Snapseed (€3,99): Snapseed is echt mijn musthave. Hiermee regel ik de witheid en de scherpte van mijn foto’s. Vooral als ik foto’s heb gemaakt met mijn telefoon kun je door de scherpte je foto al een veel betere look geven. Je kunt er ontzettend veel mee. De witheid van mijn foto’s regel ik met ‘hooglichten’. Deze laat je witte details witter worden maar laat de overige kleuren met rust. Geen fletse foto’s meer dus!
 • Faded (gratis maar met betaalde features): Faded is de app die ik ALTIJD gebruik bij productfotografie en vaak ook bij portretten. De filters die je hierop vindt zijn echt plaatjes! Ik gebruik vooral de optie ‘clean’ en voor portretten ‘portraits’. Ook kun je hier heel veel andere instellingen vinden zoals onder andere belichting, scherpte en contrast.
 • Afterlight (€0,99): Voor een euro is dit ook een geweldige app. Ik vind Faded toch een stuk mooier maar voor sommige foto’s wil ik de kleuren iets minder fel. De filters die ik dan gebruik zitten in het mapje ‘Guest’ en zijn ‘Russ’ en ‘Nico’ over elkaar heen.
 • Dan hebben we natuurlijk nog VSCO (gratis met betaalde opties): Met VSCO kun je je foto’s superwit krijgen! Voor sommige foto’s is dit geweldig, bij andere foto’s merk ik dat ze erg flets kunnen worden. Werkt dus niet altijd bij mij.
 • Facetune (€3,99): Als je van selfies houdt dan MOETJEDEZEHEBBEN. Je huid glad maken, je ogen net iets scherper maken zodat ze eruit springen of je oogwit en tanden iets witter maken. Voor portret foto’s is dit een absolute musthave. Maar het mooiste is, je kunt je foto’s ook witter maken met de whiten tool. Gewoon de gedeelten met je vinger aanraken die je witter wilt hebben et voila!
 • Tot slot de app Studio (gratis): Met deze app maak ik mijn headers met tekst erin. Het is een beetje uitvogelen hoe de app werkt maar je kunt ook standaard ‘remixes’ gebruiken en ze aanpassen naar je wens. De header van dit artikel is ook gemaakt met deze app.

FOTOSTUDIO

Een fotostudio nodig? Welnee. Bij mij zijn mijn daglichtlampen wel onmisbaar en heb ik een muur wit geverfd zodat deze als achtergrond kan fungeren.
Verder heb ik een tafeltje gekocht bij IKEA en nooit in elkaar gezet. Het tafelblad is namelijk precies het goede formaat en gebruik ik als onderblad.
Voor €5,99 heb je deze al en kun je HIER shoppen.
Verder gebruik ik nog wat versiering zoals confetti (HEMA) en marmeren decoratie. Dit kun je kopen als zelfklevende sticker kopen bij de KARWEI. De ene kant van mijn IKEA tafeltje is wit en de andere kant is beplakt met een marmeren stickervel 🙂

VOOR/NA FOTO'S

En natuurlijk nog een aantal voor en na foto’s zodat jullie zien hoe mijn foto’s aanvankelijk waren en hoe zij uiteindelijk zijn geworden na het bewerken met bovenstaande apps.

De volgende foto’s zijn gemaakt met mijn iPhone:

How to: Foto edit
How to: Foto edit
How to: Foto edit

De volgende foto’s zijn gemaakt met mijn Canon:

How to: Foto edit
How to: Foto edit

Ik hoop dat jullie iets aan dit artikel hebben 🙂 Ik sta natuurlijk altijd open voor tips. Dus als je die hebt, laat ze dan achter in de comments please!

May