Er zijn een heleboel verzorgingsproducten en voedingsmiddelen die je kunt gebruiken voor een gladde, stevige huid. Deze producten ondersteunen de aanmaak van collageen en elastine. Zoals je wellicht weet, zorgen deze eiwitten in je huid voor een strak en glad velletje. Net zo goed zijn er producten die je het beste kunt vermijden voor een mooie huid met een jonge uitstraling. We zetten er zeven voor je op een rij:

DE VOLGENDE VOEDING VERMIJD JE VOOR EEN STEVIGE HUID

1. KOEKJES

Voeding vermijden voor de huid

Koekjes zijn lekker zoet doordat ze suiker bevatten. Dat is meteen de reden dat je ze beter kunt laten staan voor een gladde, stevige huid. De suiker kan namelijk in je lichaam reageren met de aminozuren in collageen en elastine.

Bij deze reactie van suiker met aminzouren kunnen stoffen ontstaan die het kostbare collageen en de elastine in je lichaam aantasten. Op deze manier raken deze verstevigende eiwitten hun functie kwijt.

Dit zorgt er onder andere voor dat je huid haar natuurlijke elasticiteit verliest en slapper wordt. Dit proces gaat versneld wanneer er meer suiker in je lijf aanwezig is. Dus dicht die koektrommel en voortaan enkel nog koekjes die gezoet zijn met stevia. Dit natuurlijke zoetmiddel heeft deze schadelijke invloed namelijk niet.

Toch blijft het witmeel in koekjes nog een probleem voor je huid, zoals je verderop kunt lezen. Beter is het dus om koekjes zoveel mogelijk te laten staan.

2. WITTE PASTA

Voor witte pasta geldt eigenlijk hetzelfde als voor koekjes. Witte spaghetti, macaroni, fusilli en al die andere lekkere pastasoorten zijn namelijk gemaakt van witmeel. Ons lichaam zet dit gemakkelijk om in suiker.

Daarmee heb je dus meteen hetzelfde probleem als met de suiker in koekjes: het collageen en de elastine in je huid kunnen hun verstevigende functie niet meer uitoefenen.

Beter kies je voor volkorenpasta, want dit zet je lichaam minder snel om in suiker. Nog beter is pasta gemaakt van groente. Dan krijg je enkel gezonde voedingsstoffen binnen en mogelijk zelfs stoffen die de aanmaak van collageen en elastine juist stimuleren.

Dit geldt bijvoorbeeld voor voeding met veel vitamine. Bekijk dit artikel eens voor producten die rijk zijn aan deze vitamine.

3. WIT BROOD

Voeding vermijden voor de huid

Je raadt het al. Witbrood is net zo slecht voor je huid als witte pasta. Beter laten staan dus. Volkorenbrood is wat beter, maar hiermee krijg je ook nog behoorlijk wat suikers in je lijf.

Ontbijt liever met een bordje havermout, want dit graan levert minder suikers op voor je lijf. Het bevat namelijk naast vezels ook eiwitten en zelfs vetten. Voor de meeste andere ontbijtgranen geldt helaas hetzelfde als voor brood. Laten staan dus.

4. GEBAK

We hoeven niet meer te vertellen wat gebak kan doen met je huid. Kun je nooit meer een gebakje eten? Natuurlijk wel! Het is niet zo dat na één gebakje op een verjaardag je huid meteen begint te rimpelen of te hangen. Maar houd het dan bij één gebakje op een feestelijke gelegenheid. Dat is meteen goed voor je suikerspiegel en je gewicht.

5. FRIET

Friet en ander gefrituurd voedsel draagt bij aan ontstekingen in je lichaam. Dit kan de gezondheid van huid verstevigend collageen in gevaar brengen.

6. FRISDRANK GEZOET MET SUIKER

Voeding vermijden voor de huid

Frisdrank zit over het algemeen boordevol suiker, dus dat kun je beter vermijden als je je velletje strak en jong wilt houden. Ook frisdrank met intensieve zoetstoffen, zoals aspartaam, is helaas niet zo onschuldig als het lijkt.

Deze kunstmatige zoetstoffen zorgen ervoor dat je insuline omhoog schiet, wat op den duur kan leiden tot ontstekingen in je lijf. Wil je frisdrank drinken, kies dan voor dranken die enkel gezoet zijn met pure stevia. Dit kun je herkennen aan de aanduiding steviolglycosiden.

7. BEWERKT VLEES

Hamburgers, salami en veel vleeswaren zitten vol met zout en andere stoffen die bij overmatig gebruik kunnen leiden tot ontstekingen. Vermijd ze daarom als je kunt. Soms bevat bewerkt vlees ook suiker, dus dat is een extra reden om het te vermijden.

Bronnen: 

Danby, F.W. (2010). Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clin Dermatol;28(4):409-11.

Fournet,M. et al (2018). Glycation Damage: A Possible Hub for Major Pathophysiological Disorders and Aging. Aging Dis; 9(5): 880–900.

Soffritti, M. et al. (2005). Aspartame induces lymphomas and leukaemias in rat. European Journal of Oncology, 10(2), 107-116.

Anton, S. D., et al (2010). Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Appetite, 55(1), 37-43.

Matulewicz, N. et al (2016). Insulin resistance and chronic inflammation. Postepy Hig Med Dosw (Online)20;70(0):1245-1258.

Sigaux, J. et al. (2018). Salt, inflammatory joint disease, and autoimmunity. Joint Bone Spine;85(4):411-416.

Keewan, E. et al. (2020). Are Fried Foods Unhealthy? The Dietary Peroxidized Fatty Acid, 13-HPODE, Induces Intestinal Inflammation In Vitro and In Vivo. Antioxidants (Basel)27;9(10):926.

Gries, G. et al. (1963). [ON THE PROBLEM OF COLLAGEN BREAKDOWN IN VARIOUS FORMS OF EXPERIMENTAL INFLAMMATIONS] Z Rheumaforsch;22:439-43.

Dit artikel over de Stevige huid is geschreven door Nutribites
$

May